Με την εξέλιξη της τεχνολογίας όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται σε θέσεις όπου κυριαρχεί η πολύωρη παραμονή σε μια συγκεκριμένη και ίσως λανθασμένη στάση. Απο την άλλη μεριά, στην καθημερινή εργώδη προσπάθεια να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους, αγνοούν τις ανάγκες του σώματος τους και τα μηνύματα που αυτό μπορεί να στέλνει.
Έτσι τα περιστατικά του πόνου στον αυχένα γίνονται όλο και πιο συχνά. Ακόμη, πολλοί άνθρωποι φοβούνται να αγγίξουν τον αυχένα τους διότι είναι μια ευαίσθητη περιοχή και επηρεάζει άμεσα το κεφάλι με την ενδεχόμενη πρόκληση πονοκεφάλων, και άλλων συμπτωμάτων. Ο φόβος της επιδείνωσης οδηγεί τους περισσότερους σε μια απραξία η οποία όμως μακροπρόθεσμα δεν ωφελεί τον αυχένα τους.
Μπορεί τελικά η άσκηση να τους βοηθήσει;
Αφού ξεκαθαρίσουμε ότι οι μόνοι επαγγελματίες υγείας που μπορούν να προβούν σε θεραπείες και αποκαταστάσεις είναι οι ορθοπεδικοί και οι φυσικοθεραπευτές, μετά από αυτό το στάδιο μπορεί η άσκηση να τους βοηθήσει, αρκεί ο γυμναστής να είναι εξειδικευμένος, με ειδικότητες στην πρόληψη του χρόνιου πόνου και την μετα-αποκατάσταση.
Με κάποιες βασικές αξιολογήσεις και μια συστηματική στρατηγική διορθωτικών ασκήσεων, ο πόνος στον αυχένα μπορεί να βελτιωθεί ή ακόμη και να αποτελέσει παρελθόν ανάλογα την περίπτωση του καθενός.
Οι περιπτώσεις συνολικά, όπως φαίνεται από μελέτες, είναι πολλές..
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικής Υγείας (NCHS) των ΗΠΑ, ο πόνος στον αυχένα είναι ο τρίτος συνηθέστερος τύπος πόνου για τους Αμερικανούς. Περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού θα παρουσιάσουν πόνο στον αυχένα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι παρενέργειες μπορεί να είναι ήπιες ή σοβαρές και να διαταράξουν την λειτουργικότητα σε κινήσεις όπως το κάθισμα, το σήκωμα, η στροφή του κεφαλιού και ο ύπνος, μειώνοντας την ποιότητα ζωής του ατόμου. Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να είναι οξύς (διάρκειας μικρότερος από τρεις μήνες) ή χρόνιος (που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες). Στην έρευνα του NCHS, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (42%) υπέφερε από πόνους στον αυχένα για περισσότερο από ένα χρόνο. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα υγείας σε σχέση με τους άνδρες ενώ αν βρεθούν κάτω από έντονο στρες, ο κίνδυνος του πόνου στον αυχένα αυξάνεται κατά μιάμιση φορά. Παρόλα αυτά όπως προαναφέρθηκε, μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση ως αντίβαρο του σύγχρονου τρόπου ζωής, με τη μορφή εξειδικευμένων ασκήσεων του αυχένα (εξατομικευμένα), με διατάσεις και ιδιοδεκτικές ασκήσεις στις περιοχές που χρειάζονται, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα και να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του. Θα πρέπει να προηγείται η αξιολόγηση της αυχενικής μοίρας και ο έλεγχος για μυικές ανισσοροπίες.
Ο πόνος στον αυχένα γίνεται ολοένα και πιο συχνός αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί!
Είναι σημαντικό λοιπόν για τους επαγγελματίες της άσκησης να μπορούν να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να αξιολογήσουν σωστά την κατάσταση του ασκούμενου τους ώστε να εφαρμόσουν εξατομικευμένα πρωτόκολλα για την πρόληψη του χρόνιου πόνου. Με την εφαρμογή τεχνικών μάλαξης, αύξησης του εύρους κίνησης και της στοχευμένης και προσεκτικής ενδυνάμωσης (ανάλογα τις ανάγκες του ατόμου), την επανεκπαίδευση της σωστής στάσης, καθώς και την ολιστική αξιολόγηση του τρόπου ζωής μπορεί κανείς να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης ‘ενοχλήσεων’ στον αυχένα.
Manos Mandalakis
MSc(c),PgDip,BSc,CPT,CES,PES,CHC,OES,CMT.
Strength & Conditioning Coach
Post-Rehabilitation Specialist
Sports Nutritionist
References
National Centers for Health Statistics, Chartbook on Trends in the Health of Americans 2006, Special Feature: Pain. http://www.cdc.gov/nchs/data/hus/hus06.pdf
Häkkinen A, Kautiainen H, Hannonen P, Ylinen J. Strength training and stretching versus stretching only in the treatment of patients with chronic neck pain: a randomized one-year follow-up study. Clin Rehabil 2008;22:592–600.
Ylinen J, Takala EP, Nykänen M, et al. Active neck muscle training in the treatment of chronic neck pain in women: a randomized controlled trial. JAMA 2003;289:2509–16.
Cunha AC, Burke TN, França FJ, Marques AP. Effect of global posture reeducation and of static stretching on pain, range of motion, and quality of life in women with chronic neck pain: a randomized clinical trial. Clinics (Sao Paulo) 2008;63:763–70.
Ylinen JJ, Häkkinen AH, Takala EP, et al. Effects of neck muscle training in women with chronic neck pain: one-year follow-up study. J Strength Cond Res 2006;20:6–13.
Ylinen J, Häkkinen A, Nykänen M, Kautiainen H, Takala EP. Neck muscle training in the treatment of chronic neck pain: a three-year follow-up study. Eura Medicophys 2007;43:161–9. Epub 2007 May 28.
Jull G, Falla D, Treleaven J, Hodges P, Vicenzino B. Retraining cervical joint position sense: the effect of two exercise regimes. J Orthop Res 2007;25:404–12.