Ενα 10% των ανθρώπων που δέχονται μάλαξη νιώθουν κάποιο πόνο, ενώ ένα 5% μπορεί να νιώσει πολύ έντονο πόνο μέχρι και τρείς ημέρες μετά.

 

 

Δεν θα αναφερθώ στους λόγους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αναφέρουν ως αιτίες το είδος του μασάζ, το λάθος χειρισμό, τον υπάρχον τραυματισμό, τον μεταπροπονητικό κάματο των μυών, την ιδιαιτερότητα στην αίσθηση του πόνου κτλ.

 

Θα εστιάσω σε αυτόν το αφόρητο πόνο (χωρίς προφανή αιτία) που μπορεί να δημιουργηθεί μετά την μάλαξη, παρόλο που κατα τη διάρκεια της μπορεί να νιώθεις ανακούφιση.

 

Σε όλους, μα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν μεγάλη επιδείνωση μετά από μάλαξη, έχει προηγουμένως παρατηρηθεί ένας έντονος μυικός τόνος στην περιοχή. Αυτός ο σπασμός, τον οποίο τις περισσότερες φορές δεν αντιλαμβάνεσαι , συνήθως δημιουργείται είτε από υπερκόπωση των μυών λόγω επαναλαμβανόμενης καθημερινής εργασίας είτε από ψυχοσυναισθηματικούς παράγοντες ή και από τα δύο μαζί.

 

Η ουσία των πραγμάτων είναι ότι στο σημείο όπου δημιουργείται έντονος πόνος, υπήρχε ήδη φλεγμονή λόγω της έντονης ''ακούσιας'' μυικής σύσπασης. Για να το πούμε πιο απλά, οι μύες οι οποίοι πονούν μετά, ήταν ήδη απο πρίν σε τέτοιο σφίξιμο ώστε είχε εκδηλωθεί φλεγμονή. Με το μασάζ λοιπόν αυτή η φλεγμονή βρίσκεται ξαφνικά σε έντονη έξαρση. Αυτό που προτείνεται σε αυτούς τους ανθρώπους, ειδικά αν τους χειρίζεται κάποιος για πρώτη φορά, είναι η τοποθέτηση πάγου αμέσως μετά.. και για δύο ή τρεις φορές στη διάρκεια της ημέρας, στα σημεία που είναι ''ύποπτα'' για φλεγμονώδη αντίδραση. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο πάγος έχει την ιδιότητα να καταστέλει την φλεγμονή ενώ η ζέστη την επιδεινώνει. Ανάλογα την κατάσταση, τον τρόπο πρόκλησης, το στάδιο επούλωσης και τον χρόνο που έχει περάσει από την πρόκληση του πόνου, χρησιμοποιούνται ζεστά ή κρύα επιθέματα ή και τα δύο εκ περιτροπής. Όμως να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι σε περιπτώσεις ξαφνικής εκδήλωσης πόνου λόγω τραυματισμού ή έξαρσης φλεγμονής, δεν τοποθετούμε ζεστά επιθέματα.

 

Όμως βρε παιδιά για να εστιάσουμε στην ουσία, την πραγματική αιτία, όσα θαύματα κι αν περιμένεις από το μασάζ, ναι θα ανακουφιστείς  με τις διαδοχικές επισκέψεις, εξάλου είναι ευρέως γνωστά τα ωφέλη της μάλαξης, αλλά τί είναι αυτό που πυροδοτεί όλο αυτόν τον πόνο; Είναι κάποια παθολογική κατάσταση; Είναι νευρομυική ανισσοροπία; 'Η είναι ο τρόπος ζωής συνολικά; Κακή στάση, επαναλαμβανόμενες κινήσεις, έλλειψη σωστής άσκησης, έλλειψη ξεκούρασης, κακή διατροφή, καθημερινή ένταση στην οποία βρίσκεσαι και που απεγνωσμένα τρέχεις να προλάβεις τα πάντα.. Μήπως είναι λίγο απ'όλα; Τις περισσότερες φορές, ναι είναι. Τι κάνει λοιπόν το νευρικό σύστημα στην περίπτωση που βιώνει ένα γενικό στρες; Αυξάνει το μυικό τόνο νομίζοντας ότι βρίσκεται σε κατάσταση μάχης!!! Αν αυτή η ''μάχη'' γίνει μόνιμη καθημερινότητα τότε δημιουργούνται μύρια παθολογικά προλήματα. 

 

Αυτός λοιπόν ο αφόρητος καμιά φορά πόνος, μετά το μασάζ, είναι ενδεικτικός του σωρευτικού στρες που βιώνει ο οργανισμος.

 

Είναι ένα καμπανάκι που σου λέει, έχεις κουραστεί πολύ!!!!

Το πρόβλημα λοιπόν είναι το τι βιώνει ο καθένας μέσα στην καθημερινότητα του...Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι: Είσαι αποφασισμένος να κάνεις κάποιες αλλαγές προς όφελος σου;