Ταλαιπωρείστε από πόνο στο ισχίο; Ο γιατρός σας λέει ότι δεν έχετε κοίλες; Εξετάστε το ενδεχόμενο του συνδρόμου απιοειδούς!

Αν και μικρός σε μέγεθος, ο απιοειδής μυς θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία της ανθρώπινης κίνησης. Η αντιμετώπιση ενός υπερδραστήριου απιοειδή, μπορεί να είναι μέρος της λύσης. Ο απιοειδής είναι ένας μικροσκοπικός μυς που προέρχεται από την πρόσθια επιφάνεια του ιερού οστού, ταξιδεύει μέσα από το μεγάλο ισχιακό τρήμα και συνδέεται με τον μέγα τροχαντήρα του μηριαίου οστού. Επιταχύνει την έξω στροφή του ισχίου, την απαγωγή και την έκταση. Το σύνδρομο απιοειδούς έχει παραδοσιακά περιγραφεί ως αναφερόμενος νευρολογικός πόνος στο οπίσθιο ισχίο. Ο πόνος προκαλείται από την συμπίεση που ασκείται στο ισχιακό νεύρο από τον απιοειδή, λόγω της διέλευσης του νεύρου ενδιάμεσα ή κάτω από τον μυ .

Ο πόνος που σχετίζεται με αυτό το πρόβλημα συχνά μιμείται τα σημεία και τα συμπτώματα της συμπίεσης της οσφυϊκής ρίζας των νεύρων ή της ισχιαλγίας στο γλουτό και το οπίσθιο πόδι. Ο ασκούμενος θα αναφέρει, συχνά συμπτώματα τύπου ισχιαλγίας και θα βιώνει ευαισθησία στην πίσω περιοχή του γλουτού. Ο πόνος εντείνεται όταν κάθεστε, όταν εκτελείτε κάμψη του ισχίου , προσαγωγή και έσω στροφή. Ενώ τα σημεία και τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να είναι παρόμοια με άλλες παθολογικές καταστάσεις, η αιτία του σύνδρομου απιοειδούς παραμένει σχετικά απροσδιόριστη ως προς τους λόγους ανάπτυξης σπασμών ή υπερτροφίας του μυός. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η περιγραφή του συνδρόμου βρίσκεται στα περισσότερα ιατρικά κείμενα, ωστόσο τα κριτήρια διάγνωσης του σύνδρομου απιοειδούς και της παθοφυσιολογίας παραμένουν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα . Ωστόσο, ο λόγος για τον οποίο ο απιοειδής είναι υπερτροφικός ή σε σπασμό περιγράφεται συχνά ως "απροσδιόριστο και συγκεχυμένο". Εάν ο Ιατρός η ο φυσιοθεραπευτής εξετάσει τις αρχές της κινητικής αλυσίδας , δεν είναι δύσκολο να υποθέσει τον εγκλωβισμό του ισχυακού νεύρου στον απιοειδή. Εάν ο ασκούμενος έχει χρόνια βράχυνση και υπερτονικούς καμπτήρες του ισχίου, ( μυικές ανισσοροπίες σε περίπτωση π.χ.καθιστικής ζωής ) τότε δημιουργείται το φαινόμενο της αμοιβαίας αναστολής του μέγα γλουτιαίου. Αυτό είναι σημαντικό λόγω της λειτουργικής ευθύνης του γλουτού να επιβραδύνει την έσω ισχυακή στροφή του μηριαίου οστού κατά τη διάρκεια του πατήματος του πέλματος σε λειτουργικές κινήσεις της καθημερινότητας. Δεδομένου ότι ο απιοειδής είναι ένας κύριος εξωτερικός στροφέας του μηριαίου οστού, γίνεται συνεργιστικά κυρίαρχος στον έλεγχο του μηριαίου οστού λόγω αδυναμίας του γλουτού. Αυτός ο τύπος κυρίαρχης λειτουργίας έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τον σπασμό, την υπερτροφία ή το σφίξιμο που περιγράφεται στα περισσότερα κείμενα. Εάν ένας ασκούμενος παραπονείται για πόνο που σχετίζεται με αυτό που περιγράφηκε παραπάνω, ο επαγγελματίας υγείας και φυσικής κατάστασης πρέπει πρώτα να δώσει εντολή στον ασκούμενο να επισκεφθεί τον ιατρό του. Κατόπιν, εάν έχει την γνωμάτευση του γιατρού του ΌΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΜΠΊΕΣΗ ΝΕΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΙΚΗ ΜΟΊΡΑ και μετά την κατάλληλη αγωγή ή θεραπεία, μια αποτελεσματική στρατηγική για τη διόρθωση αυτού του τύπου δυσλειτουργίας θα ήταν η απελευθέρωση των καμπτήρων του ισχίου μέσω κατάλληλων ολοκληρωμένων τεχνικών, στη συνέχεια η ενεργοποίηση του μέγα γλουτιαίου και τέλος ο νευρομυικός συντονισμός της κινητικής αλυσίδας μέσω ολοκληρωμένων λειτουργικών κινήσεων στο κατάλληλο εύρος, επίπεδο κίνησης και ταχύτητας, ανάλογα τις ανάγκες του ασκούμενου.

 

References

  1. Clark MA, Lucett SC, Sutton BG. (2014). NASM Essentials of Corrective Exercise Training 1st Edition Revised. Burlington, MA: Jones and Bartlett Learning.
  2. Neumann DA. (2010). Kinesiology of the Musculoskeletal System, Foundations for Rehabilitation 2ndEdition. St. Louis, MO: Mosby Elsevier.
  3. Halpin RJ, Ganju A. (2009) Piriformis syndrome: a real pain in the buttock? Neurosurgery. Oct;65(4 Suppl):A197-202.
  4. Hopayian K, Song F, Riera R, Sambandan S. (2010).The clinical features of the piriformis syndrome: a systematic review. European Spine Journal. Dec;19(12): 2095–2109.
  5. Nelson AG, Kokkonen JJ. (2007). Stretching Anatomy. Champaign, IL: Human Kinetics.
  6. http://blog.nasm.org/sports-medicine/piriformis-syndrome-stretches/